Social Media Tools: Tweetdeck of Hootsuite?

Actief zijn op social media kost professionals en organisaties steeds meer tijd. Er wordt dan ook driftig gebruik gemaakt van allerlei hulpmiddelen. Er zijn op het internet veel (gratis) applicaties te vinden waarmee efficiënt en effectief op de diverse platforms kan worden gecommuniceerd. De meest gebruikte social media tools zijn Tweetdeck en Hootsuite, maar wat is het verschil tussen deze tools?

Tweetdeck en Hootsuite meest populair

Social Media Succes heeft een onderzoek gehouden onder 500 Nederlandse professionals. Voor het beheren van de verschillende social media activiteiten, op o.a. Twitter en Facebook, is Tweetdeck het meest gebruikte platform. Hootsuite is een goede tweede, maar blijkt een aantal aantrekkelijk verschillen te hebben met Tweetdeck. Maar liefst 47 procent van de onderzochte professionals geeft aan met Tweetdeck te werken terwijl 16 procent Hootsuite gebruikt. Tegelijkertijd worden veel andere tools gebruikt die gratis op het internet beschikbaar zijn. Naast Tweetdeck en Hootsuite worden ook Seesmic en Yoono veel genoemd door deelnemers van het onderzoek.

Onderzoeksresultaat

In de onderstaande grafiek is te zien dat Tweetdeck nu de meest gebruikte tool is voor het beheer van social media, hootsuite volgt als nummer twee op grote afstand. Verder kan wel uit de commentaren en opmerkingen van deelnemers worden opgemaakt dat Hootsuite een goede kans heeft om dichterbij te komen, veel professionals overwegen over te stappen naar dit platform.

Verschillen tussen Tweetdeck en Hootsuite

Uit het onderzoek blijkt Tweetdeck een voorsprong heeft op Hootsuite, maar heeft Tweetdeck ook meer en/of betere functionaliteiten dan Hootsuite? Hieronder worden Tweetdeck en Hootsuite op een aantal punten met elkaar vergeleken:

Onderdeel Tweetdeck Hootsuite
Posten op Twitter Werkt uitstekend Werkt uitstekend
Posten op Facebook Alleen naar persoonlijk account Persoonlijk account en zakelijke pagina
Posten op LinkedIn Alleen naar persoonlijk account Persoonlijk account, bedrijfspagina en groepen
Posten op Google+ Kan niet via Tweetdeck Mogelijk in de  betaalde versie (sinds kort)
Overige koppelingen Buzz, Foursquare, Myspace Youtube, RSS feeds, WordPress, Myspace, Foursquare, Ping, Mixi,
Cloud vs Desktop Installatie op desktop vereist Werkt in de cloud (overal beschikbaar dus)
Kosten Gratis Gratis (pro-versie met meerdere mogelijkheden)
Rapportage Weinig mogelijkheden In de betaalde versie uitgebreid rapportages
Plannen van posts Plannen (scheduling) mogelijk Plannen (scheduling) mogelijk
Samenwerken Niet mogelijk Mogelijk om in teams samen te werken (pro-versie)
Vanaf mobiel App beschikbaar App beschikbaar
Eigenaar Sinds mei 2011 van Twitter Private Canadese onderneming in Vancouver
Homepage http://www.tweetdeck.com/ http://hootsuite.com/

 

Uit de bovenstaande gegevens blijkt dat Hootsuite over meer functionaliteiten beschikt dan Tweetdeck. Voor persoonlijk gebruik verschillen de tools niet veel, behalve voor de Google+ gebruikers, maar voor zakelijk gebruik heeft Hootsuite een aantal interessante extra functionaliteiten.

Andere Social Media Tools

In het onderzoek zijn door de deelnemers ook andere tools genoemd waarmee social media efficiënt beheerd kan worden. Hieronder staan de meest genoemde tools in een overzicht. Van elke tool is de meest opvallende functionaliteit benoemd.

Applicatie Opmerkingen en ervaringen
Seesmic gemakkelijk posten op verschillende apparaten (iPhone, Android). Wordt ook vaak genoemd voor gebruiksvriendelijkheid.
Chrome via extensies; gemakkelijk posten in meerdere LinkedIn groepen tegelijk
goo.gl Handige Google site om lange url’s te verkorten om vervolgens te delen
Sproutsocial Posten en monitoren van meerdere Social Media platforms. Is een betaalde dienst.
Tweetadder Offline applicatie om geautomatiseerd twitteraars te (ont)volgen en direct messages te sturen
Yoono Wordt veel genoemd als een handige tool (via firefox add-on) om gemakkelijk te posten op o.a. LinkedIn, Twitter en Facebook
Allin1social Alleen voor Facebook. Met uitgebreide scheduling, analyse en monitoring mogelijkheden voor zakelijke facebookpagina’s

 

Het verschil tussen de tools hierboven en Tweetdeck en Hootsuite is dat  de tools hierboven zich op een bepaalde niche en/of functionaliteit hebben gefocust. Allin1social is bijvoorbeeld een erg goede tool als je alleen iets met Facebook wilt doen. Tweetdeck en Hootsuite kunnen meer gebruikt worden als algemene social media tool.

Hootsuite de beste tool?

Het gebruik van Social Media is een persoonlijke aangelegenheid en bovendien afhankelijk van meerdere factoren. Werk je bijvoorbeeld met een iPhone, iPad of juist met een Android toestel. Heb je een Apple of windows computer, werk je alleen of in een team. Het is daarom belangrijk om eerst te kijken welke functionaliteiten voor jou het belangrijkste zijn en welke tool daar het beste in voorziet.

Als alle voor- en nadelen met elkaar worden vergeleken heeft hootsuite de meeste potentie. De gratis versie heeft voldoende functionaliteiten om meteen professioneel aan de slag te gaan. Voor een bescheiden bedrag (6 dollar per maand) krijg je toegang tot alle uitgebreide onderdelen, zoals statistische rapportage mogelijkheden (zelfs een koppeling met Google Analytics) of de mogelijkheid om samen te werken met collega’s. Omdat Hootsuite ‘in de cloud’ zit, is het overal en vanaf elk apparaat toegankelijk met dezelfde interface en geselecteerde kolommen, iets wat Tweetdeck niet heeft en tot grote irritatie kan leiden. Wat verder opvalt is dat er door het bedrijf achter Hootsuite veel tijd en energie wordt gestoken in de ontwikkeling van de tool. Nieuwe platformen en sociale media worden snel gekoppeld en rapportage mogelijkheden worden flink uitgebreid. Sinds Twitter Tweetdeck heeft overgenomen lijkt de ontwikkeling van dit platform enigszins stil te staan. Hootsuite lijkt dan ook een betere social media tool dan Tweetdeck.

 
Dit artikel verscheen eerder op Social Media Succes.
 

Gerelateerde berichten:

Reacties

 1. Dave zegt

  Goed stuk, Erwin.

  Wat ik nog mis in de vergelijking, zijn de mogelijkheden van search streams instellen. Via Hootsuite kan dat vrij goed en nauwkeurig. Met Tweetdeck heb ik geen ervaring, maar was benieuwd wat daarin de verschillen zijn.

  Hootsuite gebruik ik ook op m’n tablet (android), maar de mobiele versie werkt naar mijn idee niet goed genoeg. Je hebt namelijk geen overview van verschillende accounts/streams in één oogopslag. Iets wat toch een meerwaarde is van een monitoring-/verzend-tool.
  Wat zijn jouw ervaringen daarmee?

 2. Remko zegt

  Nog 2 verschillen tussen Tweetdeck en Hootsuite:

  1. bij Hootsuite kun je maximaal 5 social media accounts gebruiken terwijl dat bij Tweetdeck minimaal 10 is.
  2. Hootsuite heeft een iPad-app terwijl Tweetdeck dat, bij mijn weten, niet heeft. Hootsuite is dan makkelijker in gebruik.

 3. zegt

  Ik ga toch Hootsuite even proberen, vooral scheduling wil ik uitproberen. Bedankt voor deze ‘compare’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *